Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büyümeye Devam Ediyor

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde açılan “Aşçılık Programı” 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında 40 öğrenci alarak akademik faaliyetlerine başlayacak.

Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özalper konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “İnsanlık tarihinden beri yiyecek-içecek sektörü çok önemli bir konumdadır. Günümüzde insanların yoğun çalışma hayatları ve yaşam tarzları yiyecek- içecek sektörüne olan ilgiyi daha da artırmıştır. Bu durum yiyecek-içecek sektörünün özelliklerini bilen, temel mutfak bilgisine sahip, dünya mutfakları ve Türk Mutfağının özelliklerine hâkim, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, bir iş planını uygulayabilen, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden alanında uzman aşçılar yetiştirilmesi gerekliliğini doğurmuştur. Bu nedenle birimimizde bu yıl 40 öğrenciyle eğitim öğretim faaliyetlerine başlayacak olan Aşçılık Programı başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere yiyecek-içecek sektörüne alanında uzman kalifiye aşçılar yetiştirmek adına önemli katkılar sunacaktır” dedi.

Muş Mutfak Kültürüne de Büyük Katkı Sağlayacak

Programın Muş’un zengin mutfak kültürünün araştırılması, unutulmaya yüz tutmuş yemek ve mutfak kültürüne ait adet, gelenek ve göreneklerin kayıt altına alınması, tanıtılması ve yaşatılması hususunda da önemli bir aktör olacağını belirten SBMYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özalper;  “Aşçılık Programının birimimizde faaliyete geçmesinde desteklerini bir an bile esirgemeyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a, Yükseköğretim Kurulu yetkililerine ve programın kurulmasında şimdiye kadar emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Özel veya Resmî Kurumların Mutfaklarında İstihdam İmkânı

Konuyla ilgili açıklama yapan Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Okan Türk ise; “Bölümümüz bünyesinde bu yıl öğrenci alımına başlayacak olan Aşçılık Programımızla sektörün ihtiyacı olan kalifiye aşçıları yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda programda eğitim görecek öğrenciler beslenmenin temel ilkeleri, pişirme yöntemleri, temel mutfak kuralları, gıda ve personel hijyeni, ziyafet organizasyonu, dünya mutfakları ve Türk Mutfağı gibi teorik ve uygulamalı derslerle alanları ile ilgili temel bilgileri öğrenme imkânı bulacak. Programdan mezun olacak olan öğrencilerimiz oteller, turistik tesisler, catering firmaları, restoranlar, pastacılık sektörü, yiyecek içecek işletmeleri, ağırlama sektörü, gıda fabrikaları, aşçılık eğitimi veren özel veya resmî kurumların mutfaklarında istihdam edilebilecektir. Ayrıca programdan mezun olan öğrenciler kendi yiyecek içecek işletmelerini de rahatlıkla kurabilecek mesleki yeterliliğe sahip olacak ve bu şekilde de yiyecek içecek sektörü içerisindeki yerlerini alabilecektir” ifadelerini kullandı.